Villa O

Samenwerking
6 jaar geleden kregen we als kantoor de eerste opdracht van de bewoners om destijds hun woning in het midden van de stad aan te pakken. Dat was dusdanig goed bevallen dat ze na het vinden van deze droomplek en villa wederom aan de bel trokken. Het is altijd een speciaal proces om samen met opdrachtgevers het interieur van hun huis vorm te mogen geven. Een intensief en zelfs een intiem proces te noemen. Je bepaald uiteindelijk de plek waar ze dag in en dag uit in wonen. Als ze dan na een paar jaar dan weer terug komen voor een nieuwe droom en woonplek geeft dat echt een enorme voldoening. Daarnaast heb je elkaar inmiddels best goed leren kennen en zorgt dit ervoor dat het ontwerpproces de tweede keer een stuk sneller verloopt.

Intro ZOUT
Door mijn bouwkundige achtergrond zijn we als kantoor in staat om echt de gehele woning te optimaliseren qua indeling. Zo zijn bij deze woning enkel de buitenmuren blijven staan, hebben we de hoofdconstructie aangepast en is er ook een nieuw architectonische ingreep gedaan in het centrum van de woning. We zijn dus als Interieurarchitecten kantoor breed inzetbaar bij een grote verbouwing en hebben we in bijvoorbeeld dit geval geen architect nodig.
Volgend jaar verwachten we zelfs te gaan starten met een eerste ZOUT woning waarbij we zowel het exterieur als interieur integraal gaan ontwerpen. Iets waar we erg naar uit kijken. Kortom we zijn nog hard aan het groeien als kantoor.

Inventarisatie
Bij het eerste bezoek destijds aan deze boerderij bleek al snel dat de wensen van de opdrachtgevers niet pasten in de oude indeling. Ook was de woning door de jaren heen beetje bij beetje verbouwd zonder 1 goede visie waardoor het aan elkaar geknoopt en rommelig was.
Daarnaast zijn de oude boerderijen meer gesloten in de gevel, de raamopeningen zijn wat kleiner waardoor het daglicht ook minder ver de woning in komt. Dat was hier ook het geval.
Een pluspunt van deze woning is overigens dat de woning midden op het perceel staat zodat het uitzicht vanuit iedere kamer weer een nieuwe aanzicht geeft op de tuin. Het toffe tuinontwerp komt overigens uit de koker van Knops Tuindesign.

Nieuw hoofdstuk
Door een nieuwe “tunnel” in de oude boerderij te schuiven zorgen we enerzijds voor een duidelijke routing richting de voordeur als je het perceel op komt, iets wat vaak bij boerderijen ontbreekt, anderzijds zorgt het open karakter van de tunnel voor extra daglicht in de woning. Met zijn 7 meter hoogte is het een erg imposant binnenkomen in de woning. Op de fotos is mooi te zien hoe het lichtspel zijn werking doet door de dag heen.

De centraal geplaatste tunnel is tevens de belangrijkste verkeersader van de woning naar de hoofdfuncties en herbergt de trap naar boven, toilet en garderobe. Als je de glazen loopbrug overloopt kom je in de hoofdslaapkamer uit die we geheel een open nok hebben gegeven. Compleet met vrijstaand bad en haard. Een slaapkamer waar je heel de dag in kunt verblijven.

Op de begane grond steelt het 6 meter lange natuursteen blok meteen de show als je de ruimte binnen komt. Het prachtige en kleurrijke marmer is gezoet afgewerkt en komt uit de Breccia

Capraia groeve in Italië waar de opdrachtgevers zelf hun de natuursteen platen hebben uitgezocht. We nemen onze opdrachtgevers dus letterlijk en figuurlijk mee op reis in de wereld van interieurarchitectuur. Super gaaf om te doen!
Door het natuursteen aan de voorzijde onder verstek te verwerken en te voorzien van een lange led strip creeren we echt een uniek design. Dit vraagt natuurlijk wel de juiste partner die het vakmanschap beheerst.

De keuken is verder voorzien van top apparatuur van Gaggenau en je kunt hier als hobby kok helemaal los. De fronten van de keuken zijn brons gespoten, deze kleurstelling komt op verschillende plekken in het huis weer terug. Zoals bijvoorbeeld in de grepen op de koelkasten, led strip in het keukeneiland, maar ook op de schuifdeuren. Het zijn onder andere dit soort details die deze woning zo high end maken.

De eetkamer is ook geen standaard opstelling zoals je mag verwachten bij een Villa als dit.
De keuken is natuurlijk tegenwoordig het centrum van de woning en is dan ook de grootste ruimte in deze woning. De eetkamertafel is helemaal organisch van vorm in heeft een micro topping afwerking idem als de vloer. Dit materiaal zien we steeds meer zijn intrede doen in Nederland waar het in België al wat langer bekend is. Het is geen gietvloer en heeft ook een mattere en hardere uitstraling. Doordat het aanbrengen van wanden en vloeren echt handwerk is zie je de ambacht terug in het materiaal wat het mijn inziens prachtig laat combineren met natuurlijke materialen zoals hout. Vandaar dus ook de combinatie met de donkere verouderde vloer. En dan niet te vergeten de prachtige lamp van Bocci boven de tafel. Ook geen alledaagse lamp ! De kleuren uit het natuursteen hebben we terug laten komen in de kleuren van de bollen. Deze bollen zijn handgeblazen glas. Een kunstwerk wat mij betreft die zowel uit als aan echt een aanvulling is op je interieur.
Als de man deze huizes zich uit staat te leven in de keuken kan de vrouw des huizes lekker even naar ploffen in de bank bij de haard met een glas wijn. Terwijl ze gezellig de dag door kunnen nemen. Hierdoor wordt de woonkamer echt een plek waar je je terug kan trekken en in alle rust in de bank nestelt voor een bingewatch sessie. Kwaliteit van materialen en stoffen zorgen voor de zachte tonen in deze ruimte. Door de ruimte verder niet helemaal vol te zetten behouden we dezelfde rust als in de keuken. Hierdoor komt de kunst van Chris Luka ook helemaal tot zijn recht. Prachtige kunst als je het mij vraagt die nog eens extra tot zijn recht komt door het passende verlichtingsplan wat we gemaakt hebben.

Gelegen naast de eetkamer en keuken ligt de espresso & wijn bar. Een kleinere en intieme bar waar je in de ochtend een serieus goede espresso kunt zetten. In de avond is het de ideale plek om een aperitief te drinken met je vrienden die komen eten. Met als leuke gadget dat er een glasplaat is toegevoegd in de kelder waardoor je vanaf je kruk de volgende fles wijn kunt uitzoeken.

Foto’s: Studio Bourgeat

Architect van het moderne nieuwe volume: ZOUT Ontwerphuis
Interieurarchitect: ZOUT Ontwerphuis
Tuinarchitect: Knops tuindesign
Aannemer: Geras Aannemersbedrijf BV
Interieurbouw: Rouwhorst Taken Interieurbouw
Natuursteen: Mutsaerts Natuursteen
Verlichting: Lichtstudio Kwadraat – Kreon & Bocci
Los meubilair:Novalis O.
E installaties: Welvaarts BV
W installaties : Kolsters Installatie BV

Sluiten